הכירו את הכותבת:
מיכל גרי קואצ'רית, מקדמת אנשים מהמקום
בו הם נמצאים, למקום בו הם שואפים ורוצים להיות באמצעות אימון ממוקד משמעות
כששואלים אותי מה הכי כדאי ללמד הורים לתינוק חדש יש לי תשובה קבועה: "עיטוף".
עיטוף התינוק בשמיכה רכה ונעימה מכף רגל ועד כתפיים מרגיע את התינוק ועוזר לו להירדם. שיטת העיטוף (swaddling) אינה שיטה חדשה אלא שיטה עתיקת יומין להרגעת התינוק ובתרבויות רבות משתמשים בה כידע שעובר מאם לבת.
אז מה יש בעיטוף שהוא כל כך עוזר לתינוק?
דולה לאחר לידה: עיטוף = חיים בתוך הרחם
כנראה שהתשובה נעוצה במה שהעיטוף מזכיר לתינוק. העיטוף מזכיר לתינוק את החיים בתוך הרחם. החיים התוך רחמיים עבור התינוק שלנו היו חיים בטוחים בהם הטמפ' הייתה קבועה והתינוק נח לו במי השפיר הנעימים. התינוק הרגיש את שריר הרחם העוטף אותו ומקנה לו גבולות.
החיים התוך רחמיים שונים לחלוטין מהחיים המצפים לתינוק לאחר הלידה. מחוץ לרחם, הטמפ' אינה קבועה, האור לעתים מסנוור ולא נעים, ואין דבר שעוטף ומקנה גבולות ומכאן גם בטחון ושלווה.
בדיוק לשם כך הומצא העיטוף. השמיכה העוטפת את התינוק מקנה לו טמפ' קבועה, סביבה נעימה וחמימה, בעלת גבולות מוגדרים. לכן זוהי הדרך הקלה והטבעית, להרגיע את התינוק ולהרדים אותו.
למרות שהעיטוף הינה שיטה עתיקת יומין לטיפול בתינוקות היא נחקרה גם בימינו אנו.
למשל, ד"ר קארפ, אבי שיטת ה"טרימסטר הרביעי" ממליץ על עיטוף לתינוק, שלפיו, מגיע לעולם כשהוא לא בשל מספיק לחיים מחוץ לרחם ולכן יניע את גפיו במגוון של תנועות בלתי רצוניות ורפלקסים מולדים, שיבשילו עם הזמן. אחד מהם, הוא רפלקס מורו, בו יפרוש התינוק את זרועותיו לצדדים, יבהל וירגיש כי הוא נופל לאחור. העיטוף מבטל את רפלקס מורו ומאפשר לתינוק שינה נינוחה על הגב, באופן הבטוח ביותר לתינוק.
דולה לאחר לידה: עידוד לעיטוף מהאקדמיה
במחקר שפורסם בכתב העת PEDIATRICS, על ידי Claudia M. Gerard, Kathleen A. Harris, and Bradley T. Thach (2002), הגיעו החוקרים למסקנה כי תינוקות שעטופים בשמיכה מאריכים את זמן השינה שלהן כי הם מסוגלים להירדם שוב באופן עצמאי.
מחקרם שלSemira Manaseki-Holland, Elizabeth Spier, Bayasgalantai Bavuusuren, Tsogzolma Bayandorj, Susan Sprachman, and Tom Marshall שפורסם בשנת 2010, קבע כי פגים שנעטפו הראו שיפור בהתפתחות העצבית-שרירית יחד עם פחות רגעי מצוקה.
מחקר שהתפרסם בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת וושינגטון ע"י Bradley T. Thach, M.D הדגיש כי הורים בארה"ב נוטים לעטוף את התינוקות עד גיל 8 חודשים גם מטעמי בטיחות (בזכות העיטוף, השמיכה מהודקת לתינוק ולא "חופשיה" במיטה), בנוסף קבע החוקר כי שיטת העיטוף מקלה את השינה על הגב ולכן השימוש בעיטוף מפחית את הסיכוי למוות בעריסה.
דולה לאחר לידה: עיטוף - מתי להתחיל? ואיך? וממה להיזהר?
כדאי להתחיל לעטוף את התינוק מגיל לידה, העיטוף יקל על התינוק את המעבר לחיים מחוץ לרחם, יקנה לו בטחון, יפחית גירויים כמו רעש ואור ויעזור לו להירגע ולהירדם בקלות.
את התינוק כדאי לעטוף בשמיכה 100% כותנה, קלה ונושמת והכי טוב בשמיכה ייעודית לעיטוף, כך מלאכת העיטוף תיהפך לקלה ויעילה.
התייחסו אל העיטוף כאל עוד שכבת ביגוד, למשל אם התינוק לובש 2 שכבות הוא יכול לבוש שכבת ביגוד אחת ואת שמיכת העיטוף.
מכיוון שהעיטוף עוזר לתינוק ומרגיע אותו, לעתים הוא "שוכח" להתעורר להאכלות, לכן במידה והתינוק עטוף הקפידו על התעוררויות להאכלות. כמו כן, הקפידו שהעיטוף יהיה משוחרר באזור אגן הירכיים ויאפשר לתינוק להרים את רגליו לכיוון הבטן.
וממה עוד צריך להיזהר? מתגובות של מבוגרים שהם רואים תינוק עטוף! לעתים קשה לנו המבוגרים לראות את התינוק עטוף כולו אבל זה שלנו, התינוק עצמו נהנה מהעיטוף ומרגיש כי חזר לחיים הרחמיים. נסו בבית ותהנו.