הכירו את הכותבת:
מיכל גרי קואצ'רית, מקדמת אנשים מהמקום
בו הם נמצאים, למקום בו הם שואפים ורוצים להיות באמצעות אימון ממוקד משמעות
מהו המגע עבור התינוק? המגע הוא צורך קיומי והכרחי, כמו אוכל ואוויר לנשימה ואין דבר כזה יותר מדי מגע או "יותר מדי ידיים"!
בתקופות מסוימות, תיאוריות שונות דבקו באמונה כי תינוק צריך לחיות הרחק ממגע של מבוגר, לישון בעריסה נפרדת ולאכול בזמנים קבועים. אך עם הזמן החלו מחקרים חדשים לבדוק את חשיבות המגע אצל תינוק וגילו ממצאים חשובים ומפתיעים שהתוו דרך חדשה עבור הורים, מכיוון שהוכיחו בדרך מחקרית את חשיבות המגע. למעשה מחקרים אלה חיברו אותנו לזמנים קדומים יותר שבהם תינוקות נשאו לרוב על גב הוריהם וכך זכו למגע במשך רוב שעות היום, בדומה למתרחש כיום במדינות אפריקה ודרום אמריקה.
המחקר פורץ הדרך שנחשב לחדשני בזמנו הוא המחקר של הפסיכולוג Harry Harlow שנערך בשנת 1960. בניסוי, השתתפו גורי קופים שהוצע להם 2 דגמים של "אימהות", האחת עשויה כולה מחוטים ואליה מחובר בקבוק עם חלב והשנייה עשויה מפרווה נעימה, ללא בקבוק. התוצאות של הניסוי הראו כי הקופים היו 17 שעות ביום על ה"אימא הפרוותית" ורק שעה ביום על ה"אימא" עם החוטים והמזון. המסקנה המידית של הניסוי הוכיחה כי למגע יש חשיבות עצומה עבור צאצאים לעתים אף יותר ממזון.
עיסוי תינוקות: BONDING
מחקר נוסף הוא של צמד החוקרים Klaus @ Kennell משנת 1976. המחקר שהתבסס בעיקר על פגים (תינוקות שנולדו לפני שבוע 37) קבע כי ישנו זמן קריטי קרוב מאוד ללידה בו מתחיל להירקם הBONDING, כלומר ההיקשרות בין התינוק לאמו. הזמן הזה הוא חשוב ולכן יש לאפשר לאימהות את הזמן לאחר הלידה להיות עם תינוקם.
ככלל ניתן לקבוע, כי לBONDING, ההיקשרות בין תינוק והוריו, יש קשר ישיר למגע. לכן, על אנשי מקצוע התומכים במשפחות לאחר לידה, להמליץ להורים להעניק מגע לתינוקם, המגע הוא נפלא הן לתינוק והן להורה, הוא מרגיע, מעניק בטחון, תומך בהנקה, מרגיע כאבי גזים ועוזר לעבור את האתגרים הקשורים במעבר להורות. למגע יש אפילו קשר עם הפרעות אכילה, מחר משנת 2004, של פרופ' פלדמן ואחרים, שהתפרסם בכתב העת, Child @Adolescent Psychiatry, בדק קשר בין הפרעות אכילה אצל ילדים ובין דפוסים של מגע אם-תינוק. תוצאות המחקר הוכיחו כי ילדים עם הפרעות אכילה קיבלו פחות מגע של חיבה מהוריהם, והנה עוד סיבה להעניק לתינוקות מגע חם של חיבה.
דרך נפלאה להעניק מגע לתינוק היא באמצעות עיסוי. עיסוי תינוקות היא טכניקה עתיקה הידועה במסורות רבות שנים כגון המסורת ההודית. אני ממליצה על לימוד של תנועות העיסוי בסדנא המיועדת להורים ולתינוקות. ההשתתפות בסדנא מלבד לימוד הטכניקה, מעניקה להורים את החברה שייתכן וחסרה להם בתקופה זו ומאפשרת להם להכיר הורים שחווים חוויות דומות לשלהם ובכך, מנרמלים את האתגרים הקשורים בראשית ההורות וגם יוצרים חברויות. חזרה על התנועות בבית לאחר הסדנא תאפשר להורים זמן נפלא עם תינוקם, זמן בו יקשיבו ויכירו אחד את השני.
מדריכת הסדנא לעיסוי תינוקות יודעת היטב את המוטל עליה, לימוד תנועות העיסוי. אך מדריכה מיומנת תדע לנווט את חברי הסדנא כך שיקבלו בה כלים נוספים מלבד תנועות העיסוי כמו הקשבה ומידע מיתר חברי הקבוצה. ההשתתפות בקבוצה תאפשר להורים לצאת מביתם אל פעילות שמותאמת להם ולילדם ומאפשרת להם להיות ההורים שהינם ללא שיפוטיות ותעניק להם מתנה נפלאה לחיים, כי ניתן לעסות גם פעוט וגם ילד מבוגר יותר, ובכך לזכות בזמן איכות של הורה-ילד בכל גיל.
מיכל גרי M.Sc. – דולה/תומכת במשפחות לאחר לידה ומדריכת לעיסוי תינוקות מטעם עמותת IAIM, מרכזת ומנחה קורסים לתמיכה במשפחות לאחר לידה.