050-7231-229

משמעות בזמן מלחמה

הכירו את הכותבת:

מיכל גרי קואצ'רית, מקדמת אנשים מהמקום
בו הם נמצאים, למקום בו הם שואפים ורוצים להיות באמצעות אימון ממוקד משמעות

מיכל גרי

לעבור ממצב של הישרדות למצב של משמעות

מצב של הישרדות הינו מצב בו המוח והגוף האנושי עושים הכל על מנת ל"צלוח" את המשבר שנקלעו אליו ולחזור למצב של שגרה. המצב המשברי יכול להיות בקנה מידה קטן, כמו מקרה שבו כמעט ומתרחשת תאונת דרכים או מצבים משבריים גדולים יותר, כדוגמת המצב המלחמתי אליו נקלעה ישראל באוקטובר 2023.
אברהם מאסלו, פסיכולוג, טען שאדם שנמצא במצב הישרדותי לא יכול להגיע למימוש עצמי ולמשמעות ועליו לעבור מספר שלבים, כפי שתיאר זאת בפירמידה הקרויה על שמו.

לעומתו, טען ויקטור פראנקל, פסיכיאטר, שכאשר האדם חי חיים משמעותיים הרי שיוכל לשאת כל דבר. פראנקל, ניצול שואה שרד 4 מחנות ריכוז ואת אובדן משפחתו בזכות משמעות חייו, שנתנה לו תקווה והעניקה לו אופטימיות.

למעשה, התיאוריה של פראנקל מסתכלת על הפירמידה של מאסלו בצורה הפוכה, האדם מגיע למימוש עצמי ולמשמעות ואז יכול לשאת כל דבר, רעב, צמא, חוסר ביטחון פיזי, אי כבוד והערכה. גם ניטשה טען כי "מי שיש לו ‘איזה למה’ שלמענו יחיה יוכל לשאת כמעט כל איך”, כלומר, שיש משמעות לחיים ניתן לסבול גם תנאי חיים קשים.

הישרדות - שלושת ה- F

כאשר הדיון נסוב על משמעות בזמן מלחמה, יש ראשית לדון בהישרדות.
כאשר האדם הקדמון הסתובב בסוואנה האפריקאית ופגש ממוטה מפחידה וענקית הוא הפעיל את אחד משלושת מנגנוני ההישרדות הללו, המפורטים מטה:

או שהוא בחר להילחם בממוטה, כנראה במעט האמצעים שהיו לו, או שהוא בחר לברוח מהממוטה או שהוא קפא ולא זז.

מטרתה של הבחירה באחד ממנגנוני ההישרדות, הידועים בשמם – שלושת הF, לצאת מהאירוע במינימום נזק גופני ורגשי.
המטרה של המוח האנושי, כפי שהזכרתי לעיל, היא לצאת ממצב הדחק, במינימום של סיכון ולהגיע שוב למצב של איזון נפשי ופיזי, כלומר לחזור לשגרה.

כשאנחנו, בעולם המערבי והמתקדם בו אנו חיים, נתקלים בסיטואציה שדורשת מאתנו החלטה מידית כדי לשרוד, עדיין נבחר באחד משלושת מנגנוני ההישרדות, למרות שאנחנו כבר לא בסוואנה האפריקאית.
האירועים שהתרחשו בישראל באוקטובר 2023 החזירו אותנו למצבי דחק, שלא היינו רגילים אליהם וכלל לא צפינו אותם והזכירו תקופות חשוכות בהיסטוריה, שחשבנו שחלפו מן העולם.

בעדויות של שורדי מסיבת נובה, שהתרחשה ב7.10.23, נראה שכל אחד מהשורדים בחר באחד משלושת ה- F. יש מי שבחר להילחם במחבלים, לפעמים בידיים חשופות וללא אמצעים – fight, יש שבחרו להעמיד פני מתים בשיחים ובשוחות – freeze ויש שברחו כל עוד נפשם בם, רצו ורצו קילומטרים כדי לשרוד – flight.

אני משתמשת במילה בחירה, אך הבחירה באחת האפשרויות בתוך מנגנון ההישרדות לא תמיד מודעת ולא תמיד יש זמן ואפשרות לבחירה מודעת, לכן הבחירה היא אינטואיטיבית כשהמטרה לשרוד את האירוע המסוכן.

בנוסף, אין כאן בחירה נכונה או לא נכונה, אמיצה או לא אמיצה, כל בחירה נועדה לשרת את מנגנון ההישרדות של הגוף ושל הנפש – לצלוח את האירוע, לכן אין כאן מקום לשיפוטיות של הבחירה שנעשתה.

משמעות בזמן מלחמה

אירועי דחק וקיצון ש"נופלים" עלינו, מקשים עלינו למצוא את המילים על מנת לתאר את המצב הרגשי והפיזי שאנחנו נמצאים בו. הבלבול משתלט עלינו ואנחנו מתקשים למצוא את עצמנו בתוכו ובוודאי שלמצוא את המשמעות שלנו, כי כדי למצוא את המשמעות שלנו יש צורך במילים, יש צורך בתמלול של מה שחשוב ואם אנחנו לא מוצאים את המילים לא נוכל למצוא את המשמעות של חיינו בזמן נתון ובוודאי שלא נוכל לנסח אותה.
עלינו לתת לעצמנו את הזמן להכיל את האירוע ואז ניתן לנסח את משמעות חיינו בזמן מלחמה.

מדוע חשוב לנסח משמעות חיים?

ויקטור פראנקל טען שמשמעות זו בריאות, בריאות הגוף והנפש. משמעות תורמת לתחושת האופטימיות ולכן החתירה למען משמעות חיים היא חתירה למען בריאות נפשית ופיזית.

יחד עם זאת טען פרנקל בציטוט מכתביו "משמעות אינה יכולה להינתן אלא להימצא", כלומר, משמעות אינה נופלת מהשמים, יש לחתור ולמצוא אותה, להיות אקטיביים בחיפוש אחריה. מכיוון שמשמעות משתנה לאורך החיים, יש לעצור מדי פעם ולנסח את משמעות חיינו. כמובן שאירועי משבר כמו מלחמה משנים את המציאות בה אנו חיים ויש מקום לחיפוש ואיתור משמעות בתוך המציאות החדשה.

גם בתוך מציאות קשה מציאת משמעות חיים תעניק אופטימיות ותקווה ותוביל אותנו להסתכלות עתידית מיטבית.

מי שבדרך חייו מונח הערך של התפתחות אישית ונעזר גם באנשי מקצוע כמו קואצ'רית או מאמנת אישית מודע לחובה של האדם לחפש את משמעות חייו בכל רגע נתון, בתקופת שלום ובתקופות מלחמה.

אימון אישי ממוקד משמעות, מעניק את היכולת לנסח את משמעות חיינו בכל רגע נתון, ניסוח שלפי פראנקל יעניק לנו תקווה, בזמנים שאנחנו כל כך זקוקים לה.
אימון אישי ממוקד משמעות שניתן על ידי מאמנת אישית, קואצ'רית יעניק למתאמן ולמתאמנת את התהליך המתאים לניסוח משמעות חייו ולטיפוח משמעות חייו על מנת להגיע לחיים מלאי הגשמה, משמעות ותקווה.

דווקא בימים של משבר לאומי יש חשיבות לתהליך קואצ'ינג שמתמקד בצמיחה אישית, חושף את הקשיים, מגלה את החוזקות, מציב מטרה ומגיע אליה. המטרה יכולה להיות קשורה לנושאים שונים, כמו – הסבה מקצועית, רעיונות לקריירה שנייה, שינוי קריירה, שינוי מקצוע ועוד.
ניסוח המשמעות יעזור בהגשמת המטרה האימונית, ובעיקר יעזור לעגן אותה בחייו של המתאמן או בחייה של המתאמנת.

משמעות בזמן מלחמה - פרק אחד בספר

הדברים נכתבים בחודש נובמבר 2023, התותחים רועמים והמלחמה בעיצומה וההרגשה היא שחזרת החיים שלנו לאיזון ולשגרה, רחוקה מאי פעם.
לכן, כה חשוב לי לומר, שבהיותי מאמנת אישית המתמקדת במשמעות חיים אני מאמינה בלב שלם שפרק המלחמה יסתיים ובסופו של דבר הוא יהיה פרק אחד מתוך חיים שלמים.

פרק קשה, מבעית, שנצרב בחיינו, אך עדיין פרק אחד בחיים שלמים ומלאים וכדי שנכתוב את הפרק הזה באופן המיטבי ביותר, באופן שבו תהיה צמיחה אישית ואף התפתחות אישית אני מציעה בחום להצטרף לשלוש אפשרויות שאני, מאמנת אישית, קואצ'רית ממוקדת משמעות ממליצה עליהם:
1. אימון אישי ממוקד משמעות – תהליך של אימון אישי בו תנוסח מטרה כמו – שינוי קריירה, בחירת תחום לימודים, שיפור היחסים בין הורים לילדים ועוד. לאחר בחירת המטרה, ננסח את משמעות החיים ומשם נצא לתהליך ממוקד וקצר של טיפוח המשמעות בחיים יחד עם הגשמת המטרה האימונית.

2. ניסוח משמעות – בפגישה של שעה, בזום או בקליניקה ננסח את משמעות חייך, ניסוח שיעניק לך תקווה, אופטימיות ויהפוך למצפן שיעזור בהחלטות שונות, כמו – הכוונה מקצועית כיוון של התפתחות אישית שינוי קריירה ועוד.

3. סדנת משמעות וסדנת משמעות בזמן מלחמה ומשבר. הסדנה מיועדת לקבוצות ותעניק לכל אחד מחברי הקבוצה כלים לניסוח משמעות חייו "כאן ועכשיו", כך שכל משתתף לאחר שעתיים יסיים את הסדנא עם תחושה של הישג אישי ועם ניסוח משמעות חייו שיעניק תקווה, אופטימיות ויהפוך לעוגן ולמצפן. לפרטים 050-7231229

ואולי תרצי או תרצה לעשות זאת בעצמך?
בינתיים, עד שתגיעי אלי לקליניקה, לזום או לסדנה למציאת משמעות, את יכולה להתחיל להתכוונן לתהליך בעצמך ועל כך אני מודה מקרב לב לכלים שנתנה בידי, מורתי ד"ר תמי יגורי ועל הסדנה שלה "להתכוונן למשמעות בזמן מלחמה".

הישרדות

ראשית, נתחיל בהישרדות:
כפי שכתוב לעיל, ישנן 3 אפשרויות התמודדות עם מצב חירום.
במהלך המלחמה שפרצה ב 7.10 ועד כה, היו סיטואציות רבות שבהן החלטת באיזה משלושת ה- F להשתמש, האם בחרת לברוח, להילחם או שקפאת על מנת להציל את עצמך מאותה סיטואציה.

סביר להניח שבכל סיטואציה השתמשת באפשרות אחרת מתוך שלושת מנגנוני ההישרדות, כך שלאורך ימי הלחימה התנסית בכל אחד משלושת ה- f .
אך, לצורך התרגול, אני מבקשת ממך לבחור סיטואציה אחת מתוך השבועות האחרונים. אנא בודדי את הסיטואציה הזו, הקפאי אותה בזמן והסתכלי עליה.

בחרי F

לאחר שבחרת את הסיטואציה, כתבי אותה על דף נייר וחשבי באיזה F מתוך שלושת האפשרויות בחרת:
הילחם – FIGHT
ברח – FLIGHT
קפא – FREEZE

בחרת? מצוין!

בחרי דמות אחרת

חשבי על דמות אחרת בחייך שבחרה באותו דפוס פעולה, למשל, אם החלטת בתחילת המלחמה לטוס אל אחותך בסן פרנסיסקו ואם השכנה שלך בחרה בדפוס הפעולה הזה של FLIGHT כתבי את שמה על הדף. תארי את הסיטואציה שהיא בחרה בה.

ניסוח משמעות

כעת עני על השאלות הבאות:

ניסוח משמעות חייה של הדמות בזמן מלחמה יכול להיות:
"שמירה, הגנה ויציבות בקשרים משפחתיים" או "לראות את טובת האחר, לתרום ולעזור" או "האומץ להציע ברגישות ולפעול בהתאמה".
כעת, עברי לשלב הבא:

מהדמות אליך

האם ניסוח משמעות חייה של הדמות, מרגיש לך מוכר? האם ייתכן שלמעשה ניסוח משמעות חייה של הדמות היא ניסוח משמעות חייך?

אני מאמינה שרוב הסיכויים הם שניסוח המשמעות של הדמות הם ניסוח משמעות חייך בזמן המלחמה. לכן קראי שוב את הניסוח שהגעת אליו, התבונני פנימה והרגישי את משמעות חייך נטמעת בגופך. כל הכבוד, הצלחת להגיע אל ניסוח משמעות חייך.

לסיכום, מאמר זה התחיל בשלוש האפשרויות של מנגנון ההגנה האנושי, על הבחירה שלנו באחד מהF בזמן מצוקה ומשבר. אולם, גם בזמן של קושי, אחרי זמן מסוים ניתן לנסח את משמעות חיינו, משמעות שתעניק לנו תקווה ואופטימיות בזמנים שאנחנו כל כך זקוקים להם ותתרום לחוסן שלנו ולבריאות הנפשית והפיזית.

דילוג לתוכן