050-7231-229

ליווי לאחר לידה כחלק מתפיסה הוליסטית של תמיכה בהריון ובלידה

הכירו את הכותבת:

מיכל גרי קואצ'רית, מקדמת אנשים מהמקום
בו הם נמצאים, למקום בו הם שואפים ורוצים להיות באמצעות אימון ממוקד משמעות

מיכל גרי

"כשנולדה בתי הבכורה, לא הייתי מוכנה למפולת ההרים האדירה של הטלטלה הגופנית, החושית, הרגשית והפסיכולוגית שהביאה איתה האמהות…שיעורי ההכנה ללידה, ספרי העזר, החברות ובנות המשפחה התמקדו כולם בלידה, אבל איש לא הזכיר את ספיחיה פרט למונחים מעורפלים בלבד…" החיים אחרי הלידה, קיית פיג'ס, הוצאת מודן 1999

במילים אלה בחרה קיית פיג'ס להתחיל את ספרה "החיים אחרי הלידה". ולא בכדי. גם אני תמהה עד יום על קשר השתיקה שקיים בכל הקשור לחייהן של נשים לאחר הלידה. מעטות הנשים שמוכנות להודות ולספר לחברותיהן ולבני משפחתן כי תקופת ההורות הראשונית הייתה קשה עבורן והורגשה בכל נימי נפשן, כפי שמתארת זאת פיג'ס.

דולה לאחר לידה: קשר שתיקה

אין צל של ספק שהחברה בה אנו חיים מעודדת, גם אם לא במודע, את קשר השתיקה הזה. מי שקובע את הטון בחיי ההורים לעתיד הן בדרך כלל חברות מסחריות, שכל מטרתן היא לשלשל עוד כסף לקופתן. לכן אנו נתקלים בפרסומות יפהפיות, המעוצבות בצורה יוצאת דופן ומציגות את האימא כמאושרת והאת הרך הנולד כ"פרי האהבה" הבשל של הזוגיות הנפלאה של ההורים המביטים מתוך התמונות. וכל זה תלוי מעל העגלה החדישה ביותר שנמצאת בשוק, שמחירה הוא לרוב ארבע ספרתי, אבל היא זו שתבטיח, שהזוג שהוא עכשיו "רק" "בעל ואישה" יהיה מאושר ברגע שיהפוך במהרה ל"אבא ואימא".

לעניין הלידה, רוב הזוגות מתכוננים כמו שצריך. הם יבחרו קורס הכנה ללידה טוב, יגיעו לשיעורים ויתרגלו את כל תרגילי הנשימה וגם יקנו וימרחו שמן לריכוך הפרינאום.
בנוסף, ישנן זוגות שיבחרו גם דולה שתלווה אותם בזמן הלידה ותעביר להם את הרגעים המאתגרים בדרך נעימה ומקצועית. גם עם הדולה יפגשו הורים לפחות פעם אחת לפני הלידה.

ובכן, ישנו פער מאוד גדול בין ההכנה להורות, שהיולדת תבחר לעשות ובין ההכנה ללידה שהיולדת תבחר. בינתיים אין קורסים שמכינים להורות וניכר שהחברה הישראלית עדיין לא מוכנה לכך. התוצאה של חוסר ההכנה להורות וחוסר הידע לגבי התקופה המיידית שלאחר הלידה מתבטאת היטב בימים שלאחר הלידה. המשפט הרווח ביותר בביקורי הבית שאני עושה הוא:"אף אחד לא סיפר לי מה עומד לקרות" ובנוסף "לקחנו את קורס ההכנה ללידה הטוב ביותר אבל לא דיברו בו על החיים שלאחר הלידה".

ובכן – החיים שלאחר הלידה אינם דומים כלל לחיים שלפני הלידה ולא משנה אם זה ילד רביעי במשפחה או ראשון. האיזון המשפחתי משתנה ואיתו כל הגורמים המעורבים בכך.
התוצאות של חוסר הידע לעתים מובילות את היולדת למצבים של חוסר בטחון וחששות כבדים. לדוגמא, 3-4 ימים לאחר הלידה מתחיל אצל רוב היולדות (מעל ל- 51%) תופעה הקרויה "דכדוך לאחר לידה". במסגרת תופעה זו חווה היולדות סערת רגשות המאופיינת בעיקר בטלטלה רגשית, עייפות אך יחד עם זאת קושי להרדם, הפרעת קשב וריכוז וגם התפרצויות של בכי. ישנן יולדות שהתופעות הללו מאוד מפחידות אותם ומכיוון שהן לא שמעו על דכדוך לאחר לידה, אלא רק על דכאון לאחר לידה, ולכן הן מקתלגות את עצמן ישירות בתוך ה"דיכאון". לעתים הן מפחדות לשתף את ההרגשה ואת האבחנה שהן עשו לעצמן עם הסובבים אותם ונכנסות לפחד ולחששות כבדים. את כל זאת ניתן היה למנוע אם היולדת הייתה מודעת לתופעת הדכדוך לאחר לידה ומבינה כי תופעה זו מתרחשת אצל רוב היולדות והיא חולפת כעבור כשבועיים. במידה והיא לא חלפה יש לפנות לגורם מוסמך לטיפול בבעיה.

דולה לאחר לידה: הדרכת הורים

לפיכך, יש לתת בידי ההורים את הכלים והידע לחיים שלאחר הלידה והמקום היחידי לפי שעה שהם יכולים לקבל בו את המידע הזה, הוא מאנשי המקצוע שהם פוגשים עוד בהיותם בהריון, קרי, מדריכות הכנה ללידה ודולות תומכות לידה.
על אנשי המקצוע הללו לתאר את החיים אחרי הלידה, לתת את הידע הבסיסי ולהציג בפניהם את אנשי המקצוע התומכים באישה לאחר לידה כגון: דולות לאחר לידה, מדריכות ויועצות הנקה.

אולם, אין הדבר פשוט כל כך. זוגות בהריון אינם "ששים" לשמוע על החיים אחרי הלידה, הם בדרך כלל מכינים את עצמם ללידה ואינם מוכנים לשמוע כל פרט אחריה. ולפעמים נדמה שאי אפשר לבוא אליהם בטענות, בעיקר משום לא ניתן לתפוס את השינוי האדיר שקורה לאחר הלידה, השינוי הזה שנכנס לכל אחד מתחומי החיים שלנו ולא מותיר חלק אחד מנפשנו ומגופנו "נקי" מחווית ההורות שלנו.

אך בכל זאת, אם נדבר על חווית ההורות לפני הלידה, משהו יחלחל פנימה ואם לא עכשיו כשהזוג בהריון אז אחרי הלידה כשהאימא תמצא את עצמה בבית לא מפסיקה לבכות, היא תזכר בדבריה של מדריכת ההכנה ללידה ותבין שהיא עוברת כרגע תהליך נורמלי וזמני.

כאמור, על אנשי המקצוע העוסקים בתחום ההיריון והלידה להכין את ההורים גם לשלב שאחרי הלידה ובעיקר להכין את ההורים לדעת לבקש עזרה. בקשת העזרה לאחר הלידה קשורה קשר ישיר לקשר השתיקה של אימהות לאחר הלידה. חונכנו כאימהות לומר שאנחנו מיד אחרי הלידה מאושרות  ובדיוק כמו שאנחנו יודעות לנהל קריירה מפוארת, נדע להשתחל לתוך התפקיד של האימהות ללא כל בעיה וללא כל עזרה.

אך, כידוע לנו, לנשות המקצוע, בואו של תינוק חדש הביתה מביא עמו הרבה אושר אך גם רגשות אחרים של בלבול ודכדוך ולכן אישה שילדה זקוקה להרבה כוחות נפש, להגיד "קשה לי" ועוד יותר כוחות לומר "אני צריכה עזרה". על אשת המקצוע שעברה קורס מקצועי שהיא פוגשת לפני הלידה להכין אותה לשלב הזה ולתת לה את הלגיטימציה לבקש עזרה ממשפחה מחבריה ובעיקר מנשות מקצוע שהוסמכו לטפל ביולדות.

דולה לאחר לידה: הדרכת הורים

על אשת המקצוע להבהיר להריונית שבקשת העזרה אינה באה ממקום של חולשה או ממקום של "אני צריכה עזרה כי אני אימא לא טובה", אלא בדיוק להפך. אני צריכה עזרה כי אני מבינה שאני נמצאת בתקופה קריטית בחיי ובחיי משפחתי. גופי ונפשי נאלצים להתמודד כעת עם שינויים גדולים ואין סיבה שאצטרך לעמוד לבד בשינויים הללו, יחד עם טיפול בתינוק בן יומו. וכך, מתוך העוצמה הזו של ההכרה בכל השינויים ובעוצמה שלי כאישה וכאימא אני זקוקה לעזרה, ובקבלתה אני אוכל להתעצם כאימא וכבת זוג, אדע להתמודד עם הקשיים ולצלוח אותם אל הדרך הארוכה, הנפלאה והמפותלת של ההורות. כך אגיע אליה מחוזקת ומלאה במטענים נכונים של רגשות חיוביים ושל הצלחות קטנות אבל ששוות כל כך הרבה.

למדריכות ההכנה ללידה ולדולות לידה לומר לזוגות שבהריון, שכשם שהם בחרו להתכונן ללידה עליהם להתכונן גם לראשית ההורות שלהם. יולדת ובן זוגה שנהנו מקורס הכנה ללידה מצוין יחד עם דולה מדהימה בלידה ירגישו נפילה מגן עדן באם ישארו ללא תמיכה בבית. לפיכך, עלינו, הדולות לאחר הלידה, ליצור קשר עם כל אנשי המקצוע שפוגשים את הזוגות בהריון, בעיקר מדריכות הכנה ללידה ודולות ללידה ולהציע להן את הנוסחא שלנו להכנה להורות, עוד בעת ההכנה ללידה. ישנה אפשרות שאנחנו כדולות שלאחר לידה ניצור שיתופי פעולה ואת הפגישות הדנות בחיים שלאחר הלידה נעביר אנחנו, כך ניצור עם היולדות קשר עוד כשהן בהריון.

לכן, אני רואה את מקצועות התמיכה בהריון, בלידה ולאחריה קשורים יחדיו ומהווים רשת בטחון הוליסטית (כוללנית) עבור היולדת ובן זוגה בתהליך של הקמת המשפחה. הדרכה ותמיכה בכל אחד מהשלבים הללו יבטיחו צעידה בטוחה אל דרך ההורות, מתוך מקום של בטחון והכוונה נכונה, אני בטוחה שההורים יודו לנו על כך.

דילוג לתוכן